Pump Noise - Mopar Forums

Notices

Pump Noise

Old 03-18-2012, 02:58 PM
  #1  
Member
Thread Starter
 
jar84203's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Pump Noise

I have a 02 Cruiser and after making a U-turn, I notice a whine coming from under the hood. Is this the PS pump and if so why does it whine after the turn is completed and the vehicle is traveling in a straight line? Thanks.
jar84203 is offline  
Old 03-18-2012, 05:08 PM
  #2  
Mopar Lover
 
blue 68 gts's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Lynnhood, Wa
Posts: 1,117
Thanks: 0
Thanked 18 Times in 17 Posts
Possibly low on fluid, have you checked that?

Not sure, but a whacked out theory i came up with, if the valve in the rack got stuck one way, then there would be pressure to one side, nothing on the other. But then I guess that'd make it hard to steer and pull you in one direction or another.

I vote low fluid.
blue 68 gts is offline  
Old 03-18-2012, 06:35 PM
  #3  
Member
Thread Starter
 
jar84203's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Fluid is good.
jar84203 is offline  
Old 03-18-2012, 06:43 PM
  #4  
Mopar Lover
 
blue 68 gts's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Lynnhood, Wa
Posts: 1,117
Thanks: 0
Thanked 18 Times in 17 Posts
Originally Posted by jar84203 View Post
Fluid is good.

Are the lines to the rack kinked?

Sounds like a bad rack or valve or bad pump.


Hard to diagnose noises without driving or having some sort of video..
blue 68 gts is offline  
Old 03-18-2012, 08:37 PM
  #5  
Member
Thread Starter
 
jar84203's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Upon visual inspection, everything appears fine (the lines weren't kinked).
jar84203 is offline  
Old 03-18-2012, 10:11 PM
  #6  
Mopar Lover
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 4,287
Thanks: 0
Thanked 382 Times in 377 Posts
I would flush the pump / change the fluid.. Hook a hose to the return line while the engine is running slowly pour fluid in until it comes out clean.. Then reconnect
TVLynn is offline  
Old 03-19-2012, 10:32 AM
  #7  
Member
Thread Starter
 
jar84203's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'll try flushing it today. So bad fluid can cause it to become noisy?
jar84203 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
doug2060
Intrepid/Concord/Vision/300M
4
08-28-2010 05:33 PM
MichaelSB
General Technical Questions
3
08-16-2010 01:08 PM
JLanzino
A-Body
2
05-01-2009 07:58 PM
Valcam
General Discussion
3
05-01-2009 04:10 PM
mopar nate
B-Body
9
03-21-2009 10:16 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Pump Noise


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.