1965 barracuda charging issues - Mopar Forums

Go Back  Mopar Forums > GENERAL > General Technical Questions
1965 barracuda charging issues >

1965 barracuda charging issues

1965 barracuda charging issues

Reply

 
 
 
Old 10-09-2018, 01:36 PM
  #1  
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1965 barracuda charging issues

Hello everyone,

I have a 1965 barracuda with a 340. last year I had the motor rebuilt and at the same time I changed to electronic ignition and switched to the newer style charging system with electronic voltage regulator and squareback dual field alternator. At the beginning of the summer the car wouldn't charge so I did some trouble shooting and found out it was the alternator. it was still under warranty so it was rebuilt and reinstalled. worked fine for a week and then stopped working. I trouble shooted again and a diode was missing from the inside of the alternator I figured they were just crappy rebuilds so I bought a new one from another supplier. while waiting for the new one I checked the wires to eliminate a wiring issue. passed a new green wire from VR to alternator, a new blue wire from ignition source to alternator and ensured that the VR was well grounded.

Now I installed the new alternator, verified its charge at idle (14.2V) and with higher RPM (wouldn't pass 14.6V). Assuming everything was okay I started to drive the car and after about 2 weeks the cars not charging again...

I verified I had my 12V ignition at one of the field terminals and when I unplug the green field terminal I have my 12V there as well so my field isn't open. Bypassing the VR and bringing a straight wire from ground the the Green field terminal to test max field output there is still no charge so I can eliminate the VR being the problem right now.

Does anyone have any idea what could keep frying my alternators?
mpagano is offline  
Reply With Quote
Old 10-13-2018, 07:15 PM
  #2  
Mopar Lover
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 4,269
Thanks: 0
Thanked 381 Times in 376 Posts
With our old systems I would look at possibly the amp gauge or feed thru the firewall
TVLynn is offline  
Reply With Quote
Old 10-14-2018, 10:12 AM
  #3  
Mopar Lover
 
RacerHog's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Monrovia SO-CAL (USA)
Posts: 7,044
Thanked 499 Times in 495 Posts
I would add... Make sure the following grounds are in good order.
Engine to Frame
Frame to Body. I like to add an extra ground from the VR bolt to the engine just for good measure.
RacerHog is offline  
Reply With Quote
Old 10-14-2018, 10:30 AM
  #4  
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by RacerHog View Post
I would add... Make sure the following grounds are in good order.
Engine to Frame
Frame to Body. I like to add an extra ground from the VR bolt to the engine just for good measure.
I already added a 0gauge wire from engine to frame. I think I'll add an extra ground to VR to make sure
mpagano is offline  
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Candy green 73
Interior/Exterior Electrical
3
07-27-2015 06:41 PM
hotrodhoodlum
Vehicles for Sale
1
09-19-2012 03:34 PM
diverdan
Mopar Classifieds
0
02-21-2011 05:42 PM
kopper65
Mopar Classifieds
10
01-14-2010 05:03 PM
65commando
A-Body
5
07-22-2008 05:09 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 1965 barracuda charging issues


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.